Solids Treatment and Remineralisation system (STREM)

Projektet får stöd av Jordbruksverket (2023-4434). Stödet avser innovationsstöd inom EIP för att utveckla digitalisering och ny teknik inom trädgårdsverksamhet.

Projektets löptid: 30 december 2023 – 30 oktober 2026.

Syfte och mål

Johannas Stadsodlingar har utvecklat ett cirkulärt slutet matproduktionssystem. Syftet är nu att öka effektiviteten i näringsåtervinningsdelen av systemet med en automatiserad modul, en flerstegs bioreaktor.

Målet med projektet i sin helhet är att behandla fast avföring till sterilt material som kan användas som näring inom bland annat akvaponik. Det hela avser en variant som kan gynna linjära produktionsmetoder för mat. Enligt ansökan kommer primärproducenter av nötkreatur, gris och fjäderfä/ägg att gynnas (senare steg).

Projektet består även i att bygga ett fullt fungerande näringsåtervinningssystem för fiskslam för att öka effektiviteten i näringsåtervinning i en automatiserad och digitaliserad flerstegs bioreaktor (STREM).

Förväntade effekter och resultat

Vi vill genomföra projektet för att utveckla och demonstrera ett system för näringsåtervinning som Johannas kan kommersialisera och som kan replikeras både i de följande anläggningar som vi kommer utveckla i ett franchise, såväl som i andra kretsloppsanläggningar (akvaponi) och landbaserade fiskodlingar (RAS) över hela världen.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet består av fyra huvuddelar:

  • Designa en första version av näringsåtervinningssystemet (Solids Treatment and Remineralisation system – STREM), en så kallad Minimum Viable Product (MVP).
  • Skapa en design för en storskalig version av STREM, kapabel att hantera upp till 100 kg slam (TS) per dag.
  • Skapa ett modulärt STREM system (STREAM X) kapabelt att hantera upp till 10 ton slam (Torrsubstans, TS) per dag
  • Skapa en marknadsplan för marknadsförings- och försäljningsplan för STREM.

Samarbetspartners

Exolvuntur AB

Victor Lobanov, PhD, Göteborgs universitet